Mennyit termel a napelem?

Azok számára, akik napelemes rendszerbe szeretnék fektetni megtakarított pénzüket, bizonyára nem közömbös a kérdés, hogy mennyit is termel a napelemes rendszer melybe tőkéjüket invesztálnák? A kérdésre a válasz azonban összetett, de az alábbi cikkben minden szükséges információt összegyűjtöttünk a kedves érdeklődők számára.

Magyarországon mennyit termel a napelem?

Az első és legfontosabb, hogy kis hazánkban érdemes-e egyáltalán napelemes rendszert építetni. Szerencsére Magyarország területén az éghajlati és domborzati viszonyok ideális feltételeket biztosítanak a napenergia hasznosítására. Bár kis ország vagyunk, de még nálunk is előfordul, hogy országon belül eltéréseket tapasztalhatunk. Egy 1 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkező napelem rendszer az északi országrészben 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményt képest leadni, míg ugyanez a déli naposabb országrészben 1150-1200 kWh teljesítményt képes megtermelni számunkra.

Napelem termelését befolyásoló tényezők

Ahogy már a bevezetőbben említettük, a napelemes rendszerek termelését számos tényező befolyásolhatja, ezért e tényleges termelés meghatározása egy összetett témakörnek tekinthető. A számos befolyásoló tényező közül az alábbiakat mindenképp érdemes figyelembe venni ha szeretnénk tudni mennyit is termel(het) napelemes rendszerünk.

  • Területi viszonyok (domborzat)
  • Napelemek dőlésszöge
  • Időjárási viszonyok
  • Napsütéses órák száma
  • Napelem típusa
  • Rendszer optimális tervezettsége

Napelem típusok

Ami jelentős befolyásoló tényező lehet, az napelem típusok közötti különbségek. Az egyes típusok ugyanis merőben eltérő eredménnyel szerepelnek a különböző éghajlatokon. A monokristályos napelemek a direkt napsugárzás alatt, tehát a mediterrán és sivatagos területeken teljesítenek jobban. Magyarországi viszonyok között szerencsére kiegyenlítődnek a mono- és a polikristályos napelem technológiák előnyei és hátrányai, de általánosságban elmondható, hogy a polikristályos napelemek valamivel jobban teljesítenek. Emiatt ez a típus jóval elterjedtebbnek is mondható, mivel előállítása olcsóbb, így maga a rendszer kiépítése is kedvezőbb árak mellett történhet. Részletes cikkben foglalkozunk a témával a Napelem típusok című cikkben.

Időjárási viszonyok

Az időjárási viszonyok szintén befolyásolhatják akár jelentősebben is napelem rendszerünk teljesítményét. A tartós, magas hőmérséklet épp úgy csökkentheti a teljesítményt, mint a hideg. Ráadásul míg a polikristályos napelem a felhős, szórt napfényben is megfelelően teljesít, addig a monokristályos napelem teljesítménye ugyanezen körülmények között jelentősen csökkenhet.

Napelem rendszer tervezettsége

Az adott napelem inverterének típusa, minősége és műszaki állapota is nagyban befolyásolhatja, hogy végül mennyi energiát nyerünk napelemes rendszerünkkel. Ezért fontos a megfelelő invertert kiválasztása, karbantartása.

Mekkora napelemre van szükségünk?

Ahhoz, hogy összességében képbe kerüljünk arra vonatkozóan, hogy számunkra mekkora napelemes rendszerre van szükségünk, az alábbi néhány dologra mindenképp meg kell keresnünk a választ:

  • éves szinten felhasznált villamosenergia díja
  • fűtés esetén mekkora díjat fizetünk a fűtőanyagra
  • várható fogyasztás, amire a napelemes rendszerünket méretezni szeretnénk

Napelem teljesítmény számítása

A napelem kiválasztása előtt mindenképp meg kell határoznunk azt, hogy egy évben mekkora energiafogyasztást kívánunk majd lefedni. Mivel az áramszolgáltatókkal kWh-ban számolunk el, ezért nekünk is a legcélszerűbb ezzel kezdeni. Az éves fogyasztás kiszámításának legkönnyebb módja, ha a legnagyobb összegű villanyszámlát felszorozzuk 12 hónapra.

Amennyiben ez megvan, akkor ehhez méretezhető egy napelem rendszer teljesítménye. A napelemes rendszer névleges teljesítménye optimális esetben megközelítőleg 80-85%-a legyen az éves energiafogyasztásunknak.

Teljesítmény képlete

szükséges éves fogyasztás x 0,85 = névleges teljesítmény

Példával illusztrálva:

Tegyük fel, hogy a szükséges fogyasztás: 3000 kWh/év

A szükséges napelemes rendszer teljesítménye: 3000 x 0,85 ≈ 2500 Wp, azaz 2,5 kWp

Tehát ekkora névleges teljesítményű rendszert érdemes telepíteni optimális tájolás esetén, azaz déli irány és 35°-os napelem dőlésszög, árnyékmentes területen.

Érdemes tervezni a napelemek élettartamával is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyit termelhet 5-10-20 év múlva. Erről részletesen a Mennyi a napelem panelek élettartama? című cikkben írtunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .