Napelem vagy napkollektor – Melyiket válasszam?

A két leggyakoribb kifejezés napelem témában a napelem és a napkollektor. Mindenki hallott már róluk, gyakran össze is keverik őket és nem teljesen tudják, hogy mi a különbség köztük.

Azt pedig főleg nehezen tudják megmondani, hogy melyiket éri meg választani, melyiket éri meg az adott helyzetben választani? Nos, nem feltétlenül kell választani a kettő között, de ha mindenképp választani akarunk, akkor ez a cikk segítségünkre lesz.

Napelem vagy napkollektor? – Fogalmak tisztázása

A két különböző fogalmat érdemes először elmagyarázni, hogy mit is jelentenek?

Mi a napkollektor?

A napkollektor közvetlenül képes hőenergiát előállítani a napfény segítségével, amit fűtésre és melegvíz előállításra lehet használni. Rendkívül magas hatásfokon működő épületgépészeti berendezés. A felmelegített folyadékot hőszigetelt tartályban tárolja, így tovább fel lehet használni.

Mi a napelem?

A napelem a fotovoltaikus hatás által a napenergiát először egyenárammá alakítja, majd szükséges egy napelem inverter, ami ektromos energia formájában hasznosítja. Bármely elektromos eszköz által felhasználható elektromos áramot tud előállítani.

További fogalmakat magyarázok el érthetően a Napelem fogalmak című cikkben!

napkollektor

Napelem vagy napkollektor – Melyiket válasszam?

Nem kell választani a kettő között, hiszen mindkettő alkalmazható egyszerre egy háztartáson belül. Fel kell mérni az adott körülményeket és pontos számításokat végezni.

Meg kelll határozni a megtermelni szükséges elektromos energiát, hogy megfelelő méretű napelemes rendszer épüljön fel. Illetve a fűtéshez használt energia mennyiséget is ismerni kell a napkollektor méretezéséhez.

A fogalmakból kiderül, hogy nagy különbség van a kettő között. A napelem elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig folyadékot melegít fel, amit fűtésre és melegvíz előállításra lehet hasznosítani.

Az alábbiakban több szempont szerint is összehasonlítom őket.

Napelem vagy napkollektor a hatásfok szempontjából

A napkollektor 70-90%-os hatásfokkal is képes működni, míg a napelemek átlagosan 16-19% körüli hatásfokot érnek el. Ez a két technológia közötti alapvető különbségből ered. A napkollektornak csak fel kell melegítenie a folyadékot, ami kis hőveszteséggel jár.

A napelemeknek pedig ki kell neyrniük a napsugárzásból az energiát. Ebben a folyamatban jóval magasabb a veszteség.

A túl magas hőmérséklet a napelemek teljesítményét jelentősen rontja. Hiába van ragyogó napsütés, ha a napelemek felületén már 40 fok is van, akkor a teljesítményük jelentősen romlik. A napkollektorok esetében nincs ilyen probléma, hiszen a folyadék csak annál melegebb lesz a felmelegítés által.

Napelem vagy napkollektor felhasználási lehetőségek szempontjából

Bár a napelem kevesebb energiát képes előállítani ugyanannyi napfényből, mégis azt az elektromos energiát sokkal többféleképpen lehet hasznosítani. Bármilyen elektromos berendezést lehet vele üzemeltetni, míg a napkollektorral csak fűteni lehet és melegvizet előállítani.

Ez behatárolja a felhasználási területét a napkollektornak.

napelem-vagy-napkollektor

Napelem vagy napkollektor méretezés szempontjából

Méretezés szempontjából a napkollektorból kevesebbet is elég felszerelni, hogy ugyanazt a hatást elérjük. Így ebből a szempontból költséghatékonyabb a napkollektor.

Napelem vagy napkollektor energia tárolás szempontjából

A napkollektor által felmelegített folyadékot hosszabb ideig képes tárolni a megfelelő hőfokon, így felhasználható később is.

A napelemek által megtermelt elektromos energiát viszont túl nagy költségek árán lehetne csak tárolni, ezért vissza kell táplálni az elektromos hálózatba. A szolgáltató viszont nyomott áron vásárolja meg, így nem érdemes többletet termelni.

Energia tárolás szempontjából a napkollektor hatékonyabb.

Napelem vagy napkollektor engedélyeztetés szempontjából

Amennyiben a napelemes rendszert rá akarjuk csatlakoztatni a hálózatra, egy engedélyeztetési eljáráson kell végigmenni. Ez természetes, hiszen a szolgáltató rendszerére csak biztonságosan, a követelményeknek megfelelve lehet csatlakozni. Viszont ez minimum 2-3 hónappal meghosszabbíthatja az üzembehelyezés időpontját.

A napkollektorok esetében nincs szükség ilyen eljárásra.

Napelem vagy napkollektor karbantartás szempontjából

A napelem rendszer egyszerűbb technológiának számít a napkollektorhoz képest, ezért a meghibásodás esélyes is kisebb. Nincsenek olyan bonyolult alkatrészek, csövek, mint a napkollektor esetében.

A karbantartásra sem kell időt fordítani a napelem esetében. Időnként érdemes letisztítani, illetve szakemberrel megnézetni 5-10 évente. A napkollektor esetében viszont minimum 2-3 évente meg kell nézetni a folyadék ph értékét, a folyadék nyomását és elvégezni a szükséges teendőket. Ehhez szakemberre van szükség, aminek a költsége a megtérülési időt is meghosszabbítja.

napelem-teton

Összefoglalva az előnyök és hátrányok napelem és napkollektor esetében

Napelem előnyei

 • jóval kisebb a meghibásodás veszélye
 • alacsonyabb költségek a karbantartásra
 • minden elektromos fogyasztó működtethető vele

Napelem hátrányai

 • kisebb hatásfokkal működik
 • nagyobb felületre van szükség, több tartószerkezet kiépítése szükséges
 • engedélyeztetési eljárást kell végigcsinálni

Napkollektor előnyei

 • magasabb hatásfokkal működik
 • kevesebb napkollektorra van szükség ugyanannak az energiának a hasznosítására
 • kisebb helyigényű

Napkollektor hátrányai

 • mozgó alkatrészeket is tartalmaz és bonyolultabb, ezért nagyobb a meghibásodás esélye
 • kiépítése is bonyolultabb
 • gyakrabban kell költeni karbantartásra
 • csak fűtésre és melegvíz előállításra lehet használni

A napkollektor fogalmáról a Mi a napkollektor? című cikkben írtam.

Összegezve
Természetesen a két féle technológia ki is egészítheti egymást, tehát akár mindkettőt lehet alkalmazni egy háztartás esetében.
Amennyiben csak az egyiket választjuk, szánjunk időt a lehetőségek felmérésére, gondoljuk át, hogy konkrétan mire van szükségünk és végezzünk pontos számításokat arról, hogy anyagilag melyik döntés lesz várhatóan jobb.

Továbbá próbáljuk felmérni a várható költségeket 5-10-20 éves távlatban is.

A napelem és napkollektor közötti különbségről a napelemmester.hu weboldalon is olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .