Napkollektor télen

Napkollektort sokan azért szeretnének telepíteni házuk tájékára, hogy azzal egyrészt a melegvíz szükségletüket fedezzék, másrészt hogy a ház fűtésére rásegítsenek a téli hidegebb időkben. Azt azonban már sokan nem tartják szem előtt, hogy a két funkció ellátásra merőben különböző méretű napkollektor rendszer szükséges. Ezen témakör tisztázására, most összefoglaljuk, hogy a napkollektor télen milyen hatásfokkal is működhet és valóban érdemes-e fűtésre felhasználni a megtermelt hőenergiát.

Megfelelő méretezés

Napkollektor téli fűtés rásegítéses felhasználása esetén nagyon fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő méretű napkollektor rendszerrel. Persze kisebb méretű 3-4 napkollektoros rendszerrel is lehet próbálkozni a fűtés kisegítésére, de nem érdemes erőltetni.

Ugyanis hiába megfelelő az általunk használt napkollektor teljesítménye, a fűtéshez nagyságrenddel több energia kell, mint a meleg-víz-előállításához. Ezért ahhoz, hogy a téli fűtés kisegíthető legyen napkollektorok által jóval nagyobb méretű rendszer kiépítése szükséges. A legjobb, ha annyi kollektort telepítünk, amennyi elfér a tetőn, illetve amennyit a költségvetés enged.

Fűtésrásegítésre alkalmas napkollektorok

A napkollektor veszteségének legnagyobb része midig az üvegen át távozik. A vákuumcsöves napkollektor típusoknak megvan az az előnyös tulajdonsága, hogy alacsony külső hőmérséklet esetén (vagyis télen) is viszonylag kicsi a vesztesége a vákuum jó hőszigetelése miatt.

Azonban a hőszigetelt üveges sík napkollektorok is hasonló elven működnek. Ezeknek az üvege kétrétegű hőszigetelt üvegből készül, ennek köszönhetően szintén alkalmas fűtésrásegítésre napsütéses téli napokon is.

Mikor éri meg fűtésrásegítést telepíteni?

Ahhoz, hogy megtudjuk megéri-e fűtésrásegítésben gondolkodni, szemügyre kell vennünk néhány jellemzőt, mely főleg a meglévő ingatlanunkra vonatkozik. Ezek vizsgálata után érdemes csak napkollektoros rendszer ez irányú felhasználásában gondolkodnunk.

Napkollektor tájolás

A megfelelő teljesítmény eléréséhez a legfontosabb tényező, amit biztosíthatunk az a megfelelő tájolással rendelkező tető. Ugyanis a tájolás a napelemekhez hasonlóan a napkollektorok esetén is fontos tényező.

Ingaltan szigetelése

Ezen felül érdemes figyelmet szentelni arra is, hogy házunk megfelelően le legyen szigetelve. Ha nem rendelkezünk megfelelő szigeteléssel, vagy az ablakok és nyílászárók szelelnek, akkor előbb mindenképp érdemes ezekre beruházni, hiszen a jobb hőszigetelés miatt ez a beruházás hamarabb megtérül, mint egy rosszul szigetelt napkollektorral rendelkező ingatlan.

Építőanyag minősége

Befolyásoló tényező lehet továbbá maga a ház építőanyaga is. Nem tekinthető fűtésrásegítés szempontjából megfelelő építőanyagnak pl. az Ytong tégla vagy pedig a fából, lemezprofilból készült könnyűszerkezetű falak. Ezeknek ugyanis lehet jó a hőszigetelésük, viszont nincsen hőtehetetlenségük, tehát folyamatos fűtést igényelnek, ami napkollektoros fűtésrásegítés esetén csupán folyamatos hőenergia-veszteségnek tekinthető.

Hőmérséklet ingadozás

Az állandó fűtés során el kell döntenünk mekkora hőingadozást is szeretnénk elérni a fűtés által. Amennyiben a házban a hőmérséklet ingadozását 1 °C alatt akarjuk tartani, akkor az csak úgy lehetséges, ha van egy olyan hőforrás, amit bármikor elindíthatunk. Sajnos azonban a napenergia nem igazodik ehhez a menetrendhez, emiatt a 2 °C hőmérséklet ingadozás már reális célkitűzés. Ehhez tehát el kell fogadjuk, hogy a lakóingatlanon belül bizonyos szintű hőmérséklet változás folyamatosan fennáll. A fűtésrásegítés pedig csak akkor kapcsol be, amikor a beállított alsó határt eléri a belső hőmérséklet. Ez esetben a napkollektoros fűtés megfelelő megoldás lehet.

A Napkollektor rendszer fűtésrásegítés című cikkben részletesen írtunk erről.

Összegezve:

A napkollektor téli időszakban is segítségünkre lehet, de ehhez a megfelelő méretű rendszer megléte mellett még számos más tényezőnek is meg kell felelni, mint például a szigetelés. Azonban ha minden tényezőt figyelembe veszünk és ehhez igazítjuk napkollektoros rendszerünk és fűtésünk működését, akkor megfelelő hatásfokú rásegítést érhetünk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .