Monokristályos vagy polikristályos napelemet válasszam?

A két leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb napelem technológia jelenleg a monokristályos és a polikristályos napelem. Hatásfok és teljesítmény terén csaknem megegyeznek. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Kiváló minőségű napelemeket készítenek mindkettő technológia alapján.

Akkor mégis, melyiket érdemes választani? Hogyan döntsünk a kettő között? A monokristályos vagy polikristályos napelemet válasszam? Nem kérdés jelenleg, hogy ez a két napelem típus a leghatékonyabb és leggyorsabb megtérülést biztosító napem technológia.

Ebben a cikkben részletesen összehasonlítom mindkét kristályos napelem technológiát.

Fontos! Minden esetben szakember segítségét kell kérni, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg! Minden gyártó más és más terméket készít, amik jelentősen különbözhetnek egymástól. A napelem panel leírása sok segítséget adhat.

Monokristályos és polikristályos napelem különbsége

A különbség a szilícium tömb kezelésén múlik. A monokristályos napelem esetében egy tömbként szilárdul meg a szilícium. Ezt több cellára osztják, de a szilícium egy tömböt alkot.
A polikristályos napelem esetében a szilícium több tömbként dermed meg, amit szeletekre vágnak és ónszalaggal forrasztanak.
Ez a leglényegesebb különbség az eljárás módja szerint különbözteti meg a kristályos napelemeket. Emiatt a hatásfoka, a teljesítménye és még néhány jelentős tulajdonságuk is különbözik.

A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny a polikristályos, viszont a monokristályos fajlagosan kisebb helyigényű. A polikristályos a gyártási eljárásnak köszönhetően több felhasználási lehetőséget nyújt pl. a hajlékonysága miatt.

polikristalyos-napelem-a-teton

Monokristályos és polikristályos napelem hatásfoka

A hatásfok esetében már nagyobb eltérésekről, egyedi jellemzőkről beszélhetünk. Általánosan elmondható, hogy a monokristályos napelem hatásfoka jobb, mint a polikristályos technológiáé. Kb. 16-19 %, míg a másik csak 13-18% körül teljesít. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hatásfok alapján ki lehetne jelenteni, hogy a monokristályos technológia jobb. A helyzetet árnyalja a teljesítmény kérdése.

Monokristályos és polikristályos napelem teljesítménye

A teljesítmény az a mérőszám, ami a legfontosabb, hiszen ez alapján lehet kijelenteni, hogy mennyit termel a napelem rendszer. A napelem működését jelentősen befolyásolják bizonyos tényezők.

Befolyásoló tényezők:

  • Hány napos óra van egy évben?
  • Hány felhős óra van egy évben?
  • Északi vagy déli félteke?

A monokristályos jobban teljesít a direkt napsugárzás esetében. A polikristályos viszont a szórt napfényben, vagyis a felhős időben. Ezért Magyarországon az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Ezért hiába jobb a monokristályos hatásfoka, a felhős időszakok esetén a polikristályos teljesít jobban. Mint tudjuk, ezekből elég sok van hazánkban. Nem nagy a különbség éves szinten, de alapvetően a polikristályos szolár panel teljesít jobban.

A monokristályos és polikristályos napelem rendszerekre is a Magyar Napelem Napkollektor Szövetségtől kérhet személyre szabott árajánlatot a Napelem árajánlat kérés oldalon.

napelem-teton
Kétféle módon van felszerelve ezen a tetőn a napelem.

Monokristályos és polikristályos napelem élettartama

Az élettartamuk nem sokban különbözik. Többségében, mindkét típus, mindegyik termékére vállalják a gyártók a kb. 30 évet. Teljesítmény garancia esetén pedig átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra.

Kristályos napelem technológia

A kristályos napelem technológia a legrégebben használt szolár panel technológia, éppen ezért a legnagyobb bizalom ezt övezi. Illetve a legtöbb tapasztalat is ezekkel kapcsolatban halmozódott fel az évek során.

Azért kristályos, mert különlegesen magas tisztaságú szilícium cellákból készítik. Egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva sorba kötik őket. A különbség, a szilícium tömbök felosztásán vagy éppen egy tömbként való meghagyásában rejlik.

A monokristályos napelem technológiát a Monokristályos napelem bemutatása című cikkben mutatom be részletesen és érthetően.

monokristalyos-napelem-rendszer
Monokristályos napelem rendszer

Melyiket válasszam? Monokristályos vagy polikristályos napelem?!

Először azt kell letisztázni, hogy több féle megközelítése lehet ennek a kérdésnek. Mint, ahogy nincs legjobb napelem, úgy nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyiket érdemes választani.
A különböző igények, különböző elvárások más és más napelem típust tesznek ideálissá. Nem kell és nem is lehet kijelenteni, hogy melyiket kell választani.
Szempontok, amik befolyásolják a választást:

  • Éghajlat
  • Napos órák száma évente
  • Felhős órák száma évente
  • Napelem dőlésszöge

A döntésén sok múlik, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi idő után térül meg a befektetése. Ez az egyik leglényegesebb oka a napelem telepítésének, ezért a Megtérül a napelem befektetés? című cikkemben ezzel külön foglalkozom!

Monokristályos vagy polikristályos napelem? Bármelyik technológiát is válassza, a minőségi, megbízható alapanyagok és szakértő kivitelezés elengedhetetlen a legjobb teljesítmény és a megbízható működés érdekében!

Hasznos információk a témában

A Napelem cikk a Wikipédián részletesen bemutatja a témát.

Ha olaszul szeretne olvasni a napelemkről, akkor az olasz napelem blogot ajánljuk, a Pannello-solare-info.it weboldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .