Polikristályos napelem bemutatása

A polikristályos napelem az egyik legnépszerűbb napelem technológia, amit világszerte használnak. Sokoldalú felhasználása és viszonylag olcsó ára tette, többek között népszerűvé. Ebben a cikkben minden fontos tulajdonságát leírom és összehasonlítom a monokristályos technológiával.

Mi az a polikristályos napelem?

A szilícium kristályos napelem technológi egyik jelentős képviselője a polikristályos napelem technológia. A polikristályos, vagyis több kristályos napelem lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.
A félvezető réteg tehát ebben az esetben is a szilícium.
Viszonylag könnyen felismerhető kékes-lila színe miatt. Nevezik multikristályos napelemnek is.

A monokristályos és polikristályos napelemek a két legelterjedtebb napelem technológia jelenleg. Könnyebb bemutatni a polikristályos napelemet, hogyha összehasonlítjuk a monokristályos napelemmel. Nézzük tehát, miben különböznek egymástól.

A monokristályos napelemet a Monokristályos napelem bemutatása című cikkben mutatom be.

polikristalyos-napelem-tartoszerkezettel

Napelem típusok szemléltetve:

Kristályos napelem típusok

 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
 • Vékonyrétegű napelem

Önben is felmerült a kérdés, hogy melyik kristályos szolár panelt érdemes választani? A Polikristályos vagy monokristályos napelemet válasszam? című cikkben összehasonlítom őket!

Monokristályos napelem és Polikristályos napelem összehasonlítása

Összehasonlítom a két kristályos napelem technológiát a legfontosabb tényezőkön keresztül, amik egy napelem panel esetében számítanak.

Polikristályos és monokristályos napelem hatásfoka

A hatásfok rendkívül fontos egy napelem panel esetében, hiszen ez határozza meg, hogy mennyire lesz hatékony a működése és mennyi idő alatt térül meg a befektetés.

A polikristályos napelem hatásfoka 13-18% között. De lehet olvasni 20% körüli hatásfokról is. Megközelíti a monokristályos napelem hatásfokát, ami 16-19% között van általában.

Polikristályos és monokristályos napelem teljesítménye

A monokristályos napelem a direkt napsugárzást, a polikristályos napelem a szórt fényt hasznosítja jobban. Ezért a polikristályos használata az északi országokban jobban ajánlott. Magyarországon előfordul a szórt fényből és a direkt napsugárzásból is. Ezért éves összehasonlításban az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Nem fedezhető fel túl nagy különbség a teljesítményükben.
Természetesen az egyes termékek között is vannak különbségek, minden esetben érdemes jól megvizsgálni a termék paramétereit!

Nagyon fontos, hogy a legtöbb gyártó a legideálisabb teljesítményt jelöli meg, amit teszt körülmények között tudott produkálni a napelem. A valós körülmények ronthatják ezeket az adatokat!

Működési hőmérsékletük általában -40 és +85 Celsius fok között.

Polikristályos és monokristályos napelem mérete

Mivel a polikristályos hatásfoka kisebb, ezért nagyobb felületet igényel, mint a monokristályos napelem. A különbség elenyésző, mindkét technológiából elég annyit telepíteni, amennyi egy átlagos méretű háztetőn elfér.

Az amorf technológiához képest még így is kevesebb helyre van szüksége.

A napelem panelek mérete szabvány szerint van meghatározva, ezért nem a technológia befolyásolja azt.

Polikristályos napelem élettartama

Élettartama mindkettőnek kb. 30 év. A gyári garancia átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra. Rendkívól jók a tapasztalatok mindkét kristályos napelem technológia esetében. Ebben nem lehet felfedezni semmilyen különbséget.

A meghibásodások jelentős része az első néhány évben kiderül, amikor még bőven garanciás a termék. A hibák többnyire a felhelyezés, szállítás során történnek.

A mono- és polikristályos napelemek összehasonlításáról még az mnnsz.hu weboldalon is érdemes olvasni.

monokristalyos-vagy-polikristalyos-napelem

Polikristályos és monokristályos napelem teljesítménye télen

A napsütéses órák száma jóval kevesebb télen, viszont a teljesítményüket nem rontja a magas hőmérséklet. Hiszen nyáron a 30-40 fokos hőségben a napelemek rendkívül fel tudnak melegedni, ami rontja a teljesítményüket. Télen ez a probléma nem áll fenn, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani.

A polikristályos napelemeknek jobban kedvez a téli időjárás, hiszen akkor a szórt fényből van több, amit jobban hasznosítanak. Tehát ilyenkor is termelnek energiát.

Polikristályos és monokristályos napelem telepítése

Telepítésük nem tér el egymástól. Ugyanazokon a lépéseken kell végigmenni.

Polikristályos és monokristályos napelem telepítés lépései:

 • A helyszín felmérése.
 • A napelem helyének meghatározása, tájolása a legjobb teljesítmény eléréséhez. Kerülhet tetőre, földre, zárt térbe.
 • A szükséges eszközök, alkatrészek összeírása a felszereléshez. Minden helyzetre van alkalmas tartószerkezet.
 • A felszereléskor minden alkatrészt, eszközt beállítanak. Kulcsra készen, működő képes állapotban adják át. Legalábbis ez az alapvető elvárás valamennyi kivitelezőtől.
 • Meg kell követelni a szakképzett csapatot. Csakis szakemberek által összeszerelt napelem rendszertő lehet elvárni a 30 éves keresztül tartó hibátlan működést.
 • A mérőóra cseréjét az áramszolgáltató végzi.
 • Többnyire 1-2 nap alatt végeznek a telepítéssel.

Polikristályos és monokristályos napelem telepítés szempontjai:

 • Csak minőségi alapanyagokból álljon a napelem rendszer! Ha valódi megtérülést és eredményes befektetést szeretne elérni a napelemekkel, akkor csakis minőségi napelemeket vásároljon!
 • A leghatékonyabb teljesítmény eléréséhez a legideálisabb tájolást és dőlésszöget kell alkalmazni!
 • A megfelelő engedélyeket ki kell váltani! Az 50kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély köteles.

Hasznos angol nyelvű cikkek a napelem típusokról az Energyinformative weboldalon és az angol wikipédia cikkben.

Polikristályos napelem előnyei

 • Előállítási költsége alacsony, ezért az ára is alacsonyabb, mint a monokristályos esetében.
 • A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny.
 • Több lehetőséget nyújt a felhasználás terén.
 • Jelenleg a legnépszerűbb napelem technológia.

Polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb hatásfok.
 • A direkt napfényt kevésbé tudja hasznosítani.

Összegezve

Magyarországon előnyös tulajdonságai miatt méltán vált népszerűvé, bár hatásfokán lehet még javítani. Mivel ezen a területen nagy mennyiségű pénzt fordítanak a fejlesztésre és gyártásra, ezért ígéretes, folyamatosan fejlődő technológiának számít.

Érdemes megismerni a másik viszonylag elterjedt napelem típust is, a vékonyrétegű napelemet. Erről részletesen a Vékonyréteg napelem című cikkben olvashat. A Napelem típusok című cikkben pedig megismerheti a főbb napelem típusokat egy helyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .