Napkollektor feltöltése fagyállóval

A napkollektoros rendszerek egész éves működéséhez elengedhetetlen a napkollektor feltöltése fagyállóval. A fagyállóval való üzemelés egyrészt lehetővé teszi az évszakoktól független üzemelést, másrészt a korai, vagy kései fagyok okozta károk veszélyétől is megszabadulhatunk. Az alábbiakban éppen ezért a fagyállóval való feltöltés menetéről olvasható néhány hasznos információ.

Fagyálló folyadék

A napkollektoros rendszereket az egész éves használat érdekében fagyálló tulajdonságokkal rendelkező hőátadó folyadékkal szükséges feltölteni. Régen a napkollektoros rendszerek kapcsán bevett gyakorlat volt a vízzel való feltöltés. Ez esetben azonban a rendszer téli üzemen kívül helyezése, leürítése is mindenképp indokolt volt.

3 évszakos napkollektor hátrányai

Mára az egyszerű vízzel történő használati mód semmiképpen sem kifizetődő megoldás. Egyrészt a korszerű kollektorok a téli félévben is jelentős mennyiségű napenergiát képesek hasznosítani, másrészt kockázatos dolog a fagymentesítést a leürítési folyamatra bízni. Egy korai, vagy éppen késői fagy, esetleg a tökéletlen leürítés miatt bennmaradt akár elenyésző mennyiségű víz is végzetes hibát okozhat rendszerünkben. Ráadásul a rendszeresen leürített és feltöltött állapot kedvez egyrészt a korróziónak, másrészt a vízkövesedésnek is.

Érdemes tudni, hogy mi is a napkollektor, amiről a Mi a napkollektor? című cikkben írtunk.

Fagyálló környezetre gyakorolt hatásai

A fagyálló szó hallatán sokan az emberi szervezetre és környezetre is káros anyagra gondolnak. Azonban érdemes kiemelni, hogy a napkollektoros rendszer fagyállósítása érdekében, mindenképpen a nem mérgező fagyálló alkalmazható. Erre elsősorban egészségvédelmi szempontból van szükség, hiszen, ha egy használati-melegvíz készítő rendszerben kilukad a hőcserélő, akkor a fagyálló könnyedén az ivóvíz hálózatba kerülhet. A kollektoros rendszerekben általában propilénglikol-víz keveréket alkalmaznak, amely nem mérgező mivolta mellett, biológiailag teljes mértékben lebomlik, ezért nem terheli a környezetet sem.

Átmosatás, tisztítás menete

A fagyálló folyadékkal való feltöltés előtt célszerű a napkollektoros rendszert átmosatással, átöblítéssel kitisztítani. Erre a célra még a tiszta csapvíz is alkalmazható. Ekkor azonban ügyelni kell arra, hogy ha egyszer már vizet töltöttünk a rendszerbe, akkor még a fagyveszélyes időszak beköszönte előtt el kell végezni a fagyálló folyadékkal való feltöltést.

Az átmosatáshoz és feltöltéshez célszerű az erre a célra gyártott feltöltő szivattyút alkalmazni. Az átmosáshoz szükséges az is, hogy a napkollektor körbe beépítsenek egy-egy töltő és ürítő csapot, a kettő közé pedig egy elzáró szerelvényt.

Az átmosatást egészen addig kell végezni, míg az ürítő csapon kifolyó víz légbuborékoktól mentes nem lesz, illetve ez után, még kb. 5-10 percig célszerű azt folytatni. A feltöltő szivattyú tartályában közben ellenőrizhetjük az átöblítésre használt folyadék minőségét. Ha az szemlátomást erősen szennyezett lesz és sötét színűvé válik, akkor le kell üríteni a rendszert, és új, friss vízzel kell folytatni az átöblítést.

Feltöltés

Ezt követően le lehet engedni a vizet a napkollektoros rendszerből, és kezdődhet a fagyálló folyadékkal való feltöltés. Ahogy már említettük is, a rendszerekben általában nem mérgező, propilénglikol alapú fagyálló folyadékot szokás használni. Ezzel megelőzhetők az esetleges meghibásodásból eredő balesetek.

Fagyálló keverési aránya

A fagyálló-víz keverési aránya többnyire 40% fagyálló, 60% víz. Az ilyen arányú keverék fagyáspontja nagyjából -22°C és -25°C közé tehető. Ez a magyarországi hőmérsékleti viszonyok mellett elegendőnek mondható. Már csak amiatt is, hogy a fagyálló folyadék ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén is csak kásás folyadékká alakulna át, ami nem képes szétrepeszteni a csővezetéket.

Átmosás

A feltöltést követően egy újabb átmosatást fagyálló folyadékkal is el kell végezni. Ennek most már nem a rendszer kitisztítása a célja, hanem a rendszerben még esetleg bennmaradt levegő kihajtása. Az átmosatást mindaddig kell folytatni, amíg a kilépő folyadék levegő buborékokkal telített, pezsgő, habzó jellegű.

Légtelenítés

A légtelenítést jelentősen megkönnyítheti, ha a napkollektor körbe légtelenítő edényeket, vagy ún. mikrobuborék leválasztókat építenek be. Ezekben a speciális kialakítású edényekben a gázok össze tudnak gyűlni, és utána a tetejükre épített kézi, vagy automata légtelenítőn keresztül könnyedén el lehet azokat távolítani.

Összegezve:

A napkollektoros rendszerek fagyállóval történő feltöltése semmivel sem igényel több szaktudást, mint a vízzel való használat. Azonban arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a környezetbarát megoldást válasszuk. Ezzel könnyedén elérhetjük, hogy napkollektorunk az év egészében termelhesse háztartásunk számára a hőenergiát. Természetesen a legbiztosabb megoldás mindig a szakértő bevonása.

A Napkollektor bekötése című cikket is ajánljuk, ha a beüzemeléssel kapcsolatban kérdések merülnek fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .