4 napkollektor hiba, amit érdemes elkerülni

A napkollektorok esetén az élettartam nem elhanyagolható tényező. A gyártók a napkollektor rendszerek esetében 20-30 évre vállalnak élettartam garanciát. Azonban sajnos előfordulhatnak, olyan kiviteli hibák, esetleg hiányosságok, amik miatt az adott napkollektor rendszer esetleg meghibásodik, vagy akár teljesen működésképtelenné is válhat. Az ilyen esetek lehetséges elkerülésére most összegyűjtöttünk X napkollektor hibát, ami ilyen esetekből eredhet.

Napkollektor hibák

A napkollektor rendszerek telepítésekor a várható élettartam évtizedekben mérhető, de ha a rendszer karbantartás nélkül marad, néhány év múlva könnyedén felmondhatja a szolgálatot.

A leggyakoribb hibák a következők:

  • napkollektor szétfagyás
  • fagyálló töltet elveszítése
  • érzékelő meghibásodás
  • kivitelezési hiányosságok

1, Napkollektor fagyásból eredő hibák

Manapság már a 4 évszakos napkollektorok a legelterjedtebbek, de előfordulhat, hogy egy 3 évszakos napkollektor rendszerrel van dolgunk. Ezek a rendszerek sajnos nem fagyálló közeggel kerültek feltöltésre, ezért télen egyszerűen szétfagyhatnak, ha nem vigyázunk.

A fagykár ellen a legjobb megoldás, ha leengedjük a rendszerből a nem fagyálló közeget és üzemen kívül helyezzük a napkollektort még a fagy beállta előtt. Ami azonban még jobb, ha fagyállóval feltöltve télen is üzemeltetjük a rendszert, hiszen a napkollektor rendszer képes a hidegben is hőenergiát termelni számunkra.

2, Napkollektor folyadék közeg elveszítése

Sajnos még a legjobban és legnagyobb körültekintéssel összerakott rendszer esetében is találkozhatunk a szivárgás okozta problémákkal. Ezt leginkább a folyamatos karbantartással előzhetjük meg.

A töltetvesztés okai

Habár a rendszer tömörségét a legtöbb kivitelező ellenőrzi telepítés után, előfordulhat, hogy egy kisebb szivárgás következtében a rendszer töltet szép lassan elfogy.

Beüzemeléskor egy átlagos rendszer kb. 15-25 liternyi hőátadó töltetet tartalmaz. Ha valahol minden nap csak egy csepp szivárog el, évek alatt az is jelentős mennyiségű folyadékvesztést jelent. Ráadásul a kócozásoknál, tömítéseknél úgy tud elszivárogni a töltet, hogy nagyon nehéz észre venni.

Készülékek elöregedése

Természetesen ahogy minden berendezés esetén, úgy a napkollektorok esetén is fennáll a készülék elöregedésének ténye. Ez főképp a szivattyúk és tömítések esetén okozhat előbb, vagy utóbb problémát. Kollektorok esetében jó eséllyel csak évtizedek múlva alakulhat ki elöregedésből eredő probléma.

Karbantartás elmaradása

Sokan nem tudják, de a napkollektoros rendszerek évenkénti üzemellenőrzést, karbantartást igényelnek. Ha egy év alatt a töltet nyomása nem csökken 1 bár alá, akkor a töltetveszteség még elfogadható mértékűnek mondható.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gondos kutatással feltárt összes szivárgást ki kell küszöbölni, és akkor a napkollektoros rendszerünk legalább egy évig gond nélkül működni fog. Persze, így is elképzelhető, hogy lesz szivárgás itt-ott, de egyrészt ezeket szinte lehetetlen megtalálni teljesen kijavítani is, másrészt nem okoznak jelentős problémát folyamatos karbantartás mellett. Ha viszont évente többször kell után-tölteni, akkor van valahol egy látható hiba. A Napkollektor karbantartása című cikket ajánljuk a témához.

3, Érzékelő meghibásodás

Napkollektor rendszerek esetén a leggyakrabban az érzékelő hibásodik meg. Ez azért lehetséges, mert az érzékelő ki van téve az időjárás hatásainak, és a napkollektor szélsőséges hőmérsékletének is. Ráadásul ezt az alkotóelemet a legnehezebb kicserélni. Vállalkozó szellemű napkollektor tulajdonosok azonban kicserélhetik önállóan is, vagy szerelőt kell hívni.

Érzékelő meghibásodás jelei

  • a szabályzón a hibás érzékelő nem jelzi a hőmérsékletet, esetleg hibajelzés látható
  • szivattyú folyamatosan jár
  • szivattyú egyáltalán nem jár

4, Kivitelezési hibák

A legkellemetlenebb hibák a rossz kivitelezésből eredő hibák lehetnek. Amennyiben a nem megfelelő kivitelezés okozza a rendszer hibáját, akkor könnyen elképzelhető, hogy akár egy teljes újratervezés is szükségessé válhat.

Ennek elkerülésére a legjobb, ha megbízható, leinformálható kivitelezőt bízunk meg a rendszer kiépítésével, aki utólag is garanciát vállal az elvégzett munkára.

Összegezve:

A napkollektorok esetén tehát számos hiba felléphet, akár a rossz kivitelezés, elöregedés, vagy elmaradó karbantartások miatt is. Éppen ezért a legjobb, ha folyamatosan figyelmet szentelünk a rendszer megfelelő működésének a kivitelezéstől fogva, az éveken át történő üzemeltetésig. Ajánljuk a Mi a napkollektor? című cikket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .