Napelem fogalmak


A napelem fogalmak cikkben folyamatosan újabb és újabb fogalmakat, idegen kifejezéseket magyarázunk el napelem témából. Hiszen aki tájékozódik ebben a témában, biztosan találkozik olyan szavakkal, amiket nem ért pontosan.
Röviden, érthetően elmagyarázzuk a gyakran előforduló fogalmakat napelem témában.

Napelem fogalmak érthetően

Háztartási méretű kiserőmű

Rövidítése HMKE. Azok a kiserőművek, amik hálózatra csatlakoznak és a csatlakozási teljesítményük nem éri el az 50 kV-t. Vagyis az összes lakossági célú napelem felhasználás. Minden napelem rendszer, amit családi házak, közintézmények vagy vállalkozások épületein láthat.

KÁT

A napelemmel termelt áram átvételi ára, röviden KÁT jelenti azt az összeget, amilyen összeget fizet a szolgáltató azért az elektromos energiáért, amit megtermelünk, de nem használunk fel.

A Napelemmel termelt áram átvételi ára 2019-ben című cikkben még többet olvashat róla.

Ad-vesz óra jelentése

Az ad-vesz óra minden hálózatra visszatápláló napelemes rendszer része. Folyamatosan méri azt, hogy az Ön napelemes rendszere mennyi elektromos energiát adott át a hálózatnak, vagyis a szolgáltatónak. Illetve azt is, hogyha a hálózattól kellett vásárolnia elektromos áramot.

Éves elszámoláskor az ad-vesz óra adatai alapján számol el a szolgáltató céggel. (pl. E-on, Démász)

Napkollektor jelentése

A napkollektor egy épületgépészeti berendezés, ami a nap hőenergiáját elnyeli és fűtésre és meleg víz előállítására alkalmas hőenergiát állít elő.

Részletesen a Mi a napkollektor? című cikkben írtunk róla.

Abszorber jelentése

A napkollektor hőelnyelő lemeze, aminek a feladata, hogy elnyelje a napsugárzást és hővé alakítsa. Majd ezt a hőt át kell adni a berendezésben keringő munkaközegnek.

Napelemes háztartási méretű kiserőmű jelentése

Általánosságban elmondható, hogy minden lakossági célú napelem rendszer ide tartozik. A kisfeszültségű hálózatra csatlakozó napelemes kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t.

Wp – Watt peak jelentése

A napelem csúcsteljesítményét STC körülmények között jellemző érték.
STC: Standard Test Condition – Szabványosított teszt körülmények

Napelem inverter jelentése

Az inverter alakítja át a napelem által megtermelt energiát az elektromos eszközök által is használható elektromos energiává.

A napelem panelek által termelt egyenáramot (DC) hálózati szinkronos váltakozóárammá alakítja (AC), a váltakozóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el, és hálózati áramszünet esetén lekapcsolja a napelemes rendszert az elosztóvezetékről, majd az áramszünetet elmúltával automatikusan újra bekapcsolja a hálózatba a napelemeket.
Adott esetben könnyen követni lehet a napelem rendszer termelését, kontrollálni lehet a működést.

A legfontosabb információkat a megfelelő napelem inverter kiválasztásáról, üzembehelyezéséről a Napelem inverter tudnivalók című cikkben olvashatja!

Hőmérsékleti együttható jelentése

Azt mutatja meg, hogy az ideális 25 C˚-os hőmérséklethez képest mennyivel növekszik a napelem hőmérséklete. Hiszen ez az ideális hőmérséklet alatt teljesít a legjobban. Ha ettől negatív vagy pozitív irányban eltér a hőmérséklet, akkor csökkenhet a teljesítménye.

Napelem jelentése

Lásd a Napelem jelentése című cikkünket!

Félvezető réteg jelentése

A napelem azon része, ami az elektromos energiát képes vezetni, vagyis többnyire a szilícium.

Napelemes rendszer jelentése

Amikor Ön napelemet lát egy háztetőn vagy bárhol máshol, az egy napelemes rendszer csak egy összetevője. Ahhoz, hogy azok a napelem panelek működni tudjanak, még további részekre van szükség, amik együttesen alkotják a napelemes rendszert.

Jelentősebb összetevői: napelem panelek, inverter, tartószerkezet, túlfeszültség elleni védelem, ad-vesz óra.

Szigetüzemű napelem jelentése

A sziget üzemű rendszerek önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Nem kapcsolódnak hálózathoz, így leadni sem tudják a megtermelt energiát. Minden energiát felhasználnak vagy rövidebb ideig tárolják akkumulátorokban. Ideális olyan helyeken, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot pl. tanyákon.

Sztring jelentése

Más néven napelem panelsor. Egymással sorba kapcsolt napelem modulok összessége. PV-modulokból sorosan kötött áramkörök, melyek feladata a PV-rendszer kívánt kimeneti feszültségének biztosítása. A PV modulok jelenleg (DC 1000V feszültségig) sorosan kapcsolhatók.

Monokristályos napelem jelentése

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

A Monokristályos napelem bemutatása című cikkben részletesen olvashat erről a típusról.

Polikristályos napelem jelentése

A polikristályos, vagyis több kristályos napelem lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.

A Polikristályos napelem bemutatása című cikket ajánlom a témában.

Vékonyréteg napelem jelentése

A vékonyréteg napelem, más nevén amorf napelem, néhány vékony rétegből áll, amik a nanométertől a mikrométerig terjedhetnek.
A félvezető réteget pedig kémiai vagy fizikai lecsapatással hordozzák fel a közvetítő felületre.
Több felhasználási módot enged a technológiai jellegzetességeiből adódóan, azonban hatékonysága kisebb.

Amorf napelem

Az amorf napelem a vékonyréteg vagy vékonyrétegű napelem szinonímája. Ugyanazt a napelem technológiát jelenti mindegyik kifejezés. Azért amorf, mert egy összefüggő, fekete amorf kristály tömbből áll.

Az Amorf napelem bemutatása című cikkben részletesen írtam róla.

Hibrid napelem jelentése

A hibrid napelem két technológia ötvözéséből áll. A hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltat és ez hűti a napelemet. Így melegvizet és elektromos áramot is képes előállítani egyszerre. Illetve másik lényeges előnye, hogy a folyadék hűti a napelemet, ezáltal jobb teljesítményre képes forró időben.

PV-cella jelentése

Napsugárzásból, napfényből állít elő villamos energiát. Más néven napelem cella.

Névleges teljesítmény jelentése

Az a teljesítmény adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben meghatározva. Ezt a legideálisabb körülmények között határozzák meg, tehát a valós, használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

Fajlagos teljesítmény jelentése

A valós energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosa.

Napelem hatásfok jelentése

Azt határozza meg, hogy 1 m2 napelem felület mennyi energiát képes előállítani. Máshogy megfogalmazva, mennyi veszteség keletkezik amikor elektromos energiává alakítja a napenergiát.

A Miért fontos a napelem hatásfoka? című cikkben részletesen írok róla.

Felületi hőmérséklet jelentése

A felszerelt, üzembe helyezett napelem aktuális hőmérsékletére vonatkozik. Fontos adat, mert ha a napelem hőmérséklete eltér az ideálistól, akkor a teljesítménye romlik.

A cikk folyamatosan bővül újabb és újabb napelemmel kapcsolatos fogalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .