Napelem jelentése

Manapság bármerre is megyünk napelemekkel, napelem rendszerekkel találkozhatunk. Házak, középületek, ipari és mezőgazdasági létesítmények tetején vagy udvarán. De mi is az a napelem? Mi számít napelemnek?

Sokan használják és még többen tervezik a használatát, de milyen elven működik?

Ez a bejegyzés a napelem jelentéséről szól érthetően és röviden.

Napelem jelentése érthetően

A napelem egy olyan eszköz, ami képes hasznosítani a nap energiáját. A napsugarak a földre érve energiát adnak át. Ezt a napelem felfogja és energiává alakítja. Ezt az energiát lehet felhasználni fűtésre, világításra, elektromos eszközök meghajtására.

A fotovoltaikus hatás alapelvén működik, ez alapján a napelem energiáját hasznosítani tudja a napelem. Más néven fotovoltaikus cellának is hívhatjuk a napelemet.

napelem-park

Gyakran összetévesztik a napelem és a napkollektor fogalmát. A napkollektor fogalmát a Mi a napkollektor? című cikkben írjuk le részletesen, illetve összehasonlítjuk a napelemet és a napkollektort a legfontosabb tulajdonságaik alapján a Napelem vagy napkollektor…? című cikkben!

Fotovoltaikus hatás

Ha két eltérő anyag határát fény éri, akkor ott feszültség keletkezik. Elektron-lyukpárok keletkeznek a p-n a beeső sugárzás hatására a csatlakozás környezetében. Ekkor a töltések szétválnak, s így létrejön a fotofeszültség. Ez a fotovoltaikus hatás, aminek köszönhetően működnek a napelemek.

Napelem jelentése angolul

A napelem szó jelentése angolul, solar cell.

 

Solar jelentése

A solar angol szó, jelentése magyarul, nap.

Még sok más napelemmel kapcsolatos fogalmat is elmagyarázunk röviden és érthetően a Napelem fogalmak című cikkben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .