Mit érdemes tudni az állami támogatásból kivitelezett napelemről?

A napelemes rendszer telepítése minden szempontból egy jó befektetés, hiszen nemcsak környezetkímélő, hanem gazdaságos is. Ezáltal a családi ház elektromos áram díja nagy mértékben vagy akár teljes mértékben lecsökkenhet. A megtérüléshez szükség van pár évre, ám hosszú távon rendkívüli módon segítheti az életünket. De vajon mik a lehetőségek az állami támogatásból kivitelezett változatokkal? Cikkünkből minden kiderül!  

Napelem állami támogatásból 

Ahhoz, hogy a napelemes rendszer kiépülhessen, alapos tervezésre van szükség. A gyors megtérüléshez, a lehető legköltséghatékonyabb működéshez és a környezetbarát kialakításhoz ugyanis megfontoltan kell eljárni. A magánszemélyek számára szinte állandó jelleggel vannak pályázatok, amik vissza nem térítendőek. Ez nagyban megkönnyítheti a kisebb bérrel rendelkezők számára, hogy ők is beruházhassanak egyre. A lakossági pályázatok esetében 2020-ig szinte csak egyetlen megoldás volt, az pedig a 0%-os hitel, amit ideiglenesen meg is szüntettek. Ennek oka az volt, hogy sokkal többen jelentkeztek, mint amennyi keret volt rá.  

Tulajdonképpen egy cél volt, hogy a régebbi építésű ingatlanokat korszerűsítsék, illetve az áramhasználatot csökkentsék. A megújuló energiaforrás ugyanis rendkívül jól jöhet bárki számára, hiszen ezáltal többé nem kell elektromos áramot fizetni. A panelek folyamatosan termelik az energiát, még a borúsabb téli hónapokban is.  

Lehetséges természetesen önerőből is finanszírozni, ám miután ez általában milliós összeg, kevés magyar háztartás engedheti meg magának ezt a procedúrát. Az ügyintézés ráadásul sok időt és energiát vehet igénybe, így érdemes jól körbejárni a napelemes rendszerek telepítésének témáját.  

Fronius márka 

Inverterek a Fronius márkától is beszerezhetőek, ami nagyban megkönnyíti a rendszer telepítését. Az inverterek ahhoz kellenek, hogy számolják a bejövő és a kimenő áramot. Ez dokumentálja, hogy mennyit is fogyasztottunk, a helyi villamosenergiát szolgáltató vállalat pedig a felesleget akár meg is vásárolhatja. A jelenlegi szabályok szerint még szaldóelszámolás van, ami azt jelenti, hogy az el nem használt áramot a helyi cég visszavásárolja. Ez 2023-tól megszűnik, már csak azokra lesz érvényes, amik mostanában kerülnek telepítésre. Jelenleg azonban a járvány miatt a támogatások 2020. november és 2021. július között szüneteltek, így ennyivel is kisebb az esélye, hogy olcsóbban juthassunk hozzá. 

Összegezve 

Gondoltad volna, hogy milyen sok támogatás közül válogathatsz, ha napelemes rendszert szeretnél az ingatlanodra? A járvány hatására a kiírt pályázatok szünetelnek, de valószínűleg hamarosan ismét lehetőséged lesz olcsóbban hozzájutni a berendezéshez. Az állami támogatással készült eszközök ugyanolyan hatékonyak, csak éppen általuk sokkal többen, akár a nehezebb anyagi helyzetben lévő személyek is hozzájuthatnak az “ingyenes áramhoz”.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .