Mennyi a napelem panelek élettartama?

A napelemek élettartamára vonatkozó iparági szabvány 25-30 év. Egy napelem azonban nem hal meg 25-30 év után, csak a teljesítménye csökken az új termékhez képest. Azonban ez is ingyenes energia, hiszen addigra már régen visszatermelte a bkerülési költséget.

Nehéz megérteni a napenergia-használat előzetes költségeit anélkül, hogy tudnánk, mennyi ideig számíthatunk arra, hogy a tetőpanelek bőséges energiát termelnek. Az Ön napelempaneljei évtizedekig képesek lesznek ellensúlyozni az Ön villamosenergia-felhasználását, de fontos megérteni az iparági előrejelzéseket és a degradációs arányokat is.

Mennyi ideig tartanak a napelemek?


Általános szabályként a napelemek körülbelül 25-30 évig tartanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 25 év után már nem termelnek többé áramot – ez csak azt jelenti, hogy az energiatermelés a gyártók által jelentősnek ítélt mértékben csökkent.

A napelemek sok évtizeden át működnek, feltéve, hogy a szél, a törmelék vagy más külső tényezők fizikailag nem károsítják őket. Ez elsősorban azért van így, mert a napelemeknek nincsenek mozgó alkatrészeik – ritkán törnek el belülről, és általában csak külső erők, például egy rossz állványfelépítés vagy a kedvezőtlen időjárás károsítja őket.

A napelemek tartósságának kulcstényezője: a panel degradációs sebessége.


A National Renewable Energy Laboratory (NREL) 2012-es tanulmánya szerint a napelemek teljesítménye évente átlagosan 0,8 százalékkal csökken. Ezt a csökkenési arányt nevezik a napelemek degradációs rátájának. Bár ez a csökkenési arány mérőszám attól függően változik, hogy melyik panelmárkát vásárolja meg, a prémium gyártók, mint például a SunPower, akár 0,3%-os degradációs arányt is kínálnak. A napelemek degradációs rátája folyamatosan javul, ahogy a napelemtechnológia az évek során egyre jobbá válik, és az 1% alatti degradációs ráták az egész iparágban gyakoriak. A 2012-es tanulmány elkészítése óta eltelt években hatékonyabb technológiákat fejlesztettek ki, és sok újabb panel energiatermelése évente mindössze 0,5 százalékkal csökken. A Mennyi a napelem élettartama? című cikket is ajánljuk.

Mit jelent pontosan a panelek degradációs rátája?

A fenti példa esetében a 0,8%-os romlási arány azt jelenti, hogy a második évben a panelek az eredeti teljesítményük 99,2%-át adják; a 25 éves “hasznos élettartam” végén még mindig 82,5%-os teljesítményt nyújtanak. 0,5%-os romlási aránnyal rendelkező, valamivel tartósabb panelek valószínűleg 87,5%-ban termelnek majd annyi áramot, mint az első telepítésükkor. Ha meg szeretné határozni a napelemek várható teljesítményét egy bizonyos számú év után, egyszerűen megszorozhatja a degradációs rátát az Önt érdeklő évek számával, és ezt a számot kivonhatja a 100%-ból.

A napelemek többféle garanciával is rendelkeznek, amelyekből megtudhatja, hogy mennyi ideig számíthat a napelem élettartamára. A gyártók mind a gyártási hibák elleni garancia, mind a teljesítménygarancia tekintetében garanciát vállalnak, amely garantálja, hogy a panelek bizonyos mennyiségű villamos energiát termelnek. A napelem teljesítménygaranciája, amely általában 25 évig tart, pontosabb képet adhat arról, hogy mennyi villamos energiára számíthat a napelemes rendszertől az idő múlásával.

A napelemek szén-dioxid-kibocsátása miatt sem kell aggódnia. A napelemek 25-30 éves élettartama lényegesen hosszabb, mint az “energia-visszatérülési idő” vagy EPBT. Az EPBT az az időtartam, amely alatt egy napelem elegendő tiszta villamos energiát termel ahhoz, hogy “visszafizesse” a gyártásához felhasznált energiát. A Brookhaven Nemzeti Laboratórium 2010-es elemzése szerint a napelemek EPBT-ideje mindössze hat hónap – ez a szám az elmúlt hat évben biztosan csökkent, mivel a panelek gyártása egyre hatékonyabbá vált.

Ön is tehet a napelemek élettartamának meghosszabbításáért

Általánosságban elmondható, hogy a napelemek rendkívül tartósak. A legtöbb gyártó teszteli a paneljeiket, hogy megerősítse, ellenállnak-e a nagy szélnek és a nagy hóterhelésnek, és sok napelemet kifejezetten tesztelnek, hogy ellenállnak-e a lezúduló jégesőnek. Ezenkívül a napelemes rendszerekben általában nincsenek mozgó alkatrészek, és alig vagy egyáltalán nem igényelnek karbantartást.

A legjobb módja annak, hogy napelemeit hosszú távon működtesse, ha olyan jó hírű telepítővel dolgozik együtt, aki megbízható ügyfélszolgálatot kínál. Az is fontos, hogy olyan napelemeket vásároljon, amelyek robusztus garanciával rendelkeznek – sok panelgyártó 10-12 éves készülékgaranciát kínál a paneljeire, amely fedezi a hibákat és a környezeti károkat, valamint általában 25 év körüli gyártási garanciát, amely garantálja, hogy a panelek egy bizonyos mennyiségű energia felett termelnek majd az otthona számára.

Mindazonáltal a napelemes rendszer megfelelő karbantartása évente alacsonyabb degradációs arányt eredményezhet, és hosszabb panelteljesítményt ígérhet.

Íme néhány intézkedés, amelyet megtehet, hogy napelemeit hosszabb ideig működtesse:

1, Rendszeresen ellenőriztesse a paneleket a telepítővel vagy a szolgáltatóval.

A legjobb módja annak, hogy napelempaneljei hosszú ideig működjenek, ha a telepítő vagy az üzemeltetési és karbantartási (O&M) szolgáltató rendszeresen megvizsgálja napelemes rendszerét. A rendszeres vizsgálat feltárhatja az olyan lehetséges problémákat, mint a laza állványok, a szabadon lévő vezetékek és egyéb aggályos területek. Fontos, hogy szakemberrel ellenőriztesse a paneljeit, ahelyett, hogy saját maga végezné el, mert érvénytelenítheti a panelekre vonatkozó garanciát, ha a végén megkarcolja vagy más módon károsítja a tetőn lévő paneleket.

A napelemek ellenőrzése magában foglalhatja a napelemes telepítésben részt vevő egyéb berendezések, nevezetesen a napelemes inverterek és a tetőállványrendszer ellenőrzését is. Egy tipikus központi inverter egy PV-berendezés esetében 10-15 évig tart, ezért a napelemek élettartama alatt valamikor ki kell cserélni. A mikroinverterek azonban a központi inverterek új és népszerű alternatívája, és általában ugyanolyan élettartamot kínálnak, mint napelemes társaik – 25 év. Az állványozásnál mindig fontos, hogy a panelek biztonságosan legyenek rögzítve a tetőre, hogy ne lazuljanak meg és ne mozogjanak, vagy ne essenek le teljesen.

2, Tartsa távol a paneleket a törmeléktől és más károsító anyagoktól.

Amikor először telepíti napelemeit, a telepítő meggyőződik arról, hogy nincsenek-e olyan nagy fák, amelyek árnyékot vethetnek vagy ágakat dobhatnak a panelekre. Amíg el tudja kerülni a napelemek fizikai sérülését, addig azok még sok évig fognak energiát termelni, valószínűleg jóval a tipikus napelemek 25-30 éves “élettartamán” túl is. Speciális termékeket is vásárolhat a panelek bizonyos típusú fizikai sérüléseinek megelőzésére. Például a napelemes panelvédők megakadályozhatják, hogy az olyan állatok, mint a mókusok és a madarak befészkeljék magukat a panelek alá, amelyek idővel károsíthatják a panelt és a vezetékeket.

A Mekkora napelem kell? című cikkben további segítséget adunk a napelemes rendszer megtervezéséhez.

Könnyű fenntartható napelemes megoldást találni otthona számára.

A napenergia használata a Föld jövőjébe való befektetés, amely a havi villanyszámlák csökkentésével pénzt is megtakaríthat. A napelemes berendezések gyártóinak alapos felkutatásával és az Ön által kívánt termékeket kínáló napelemes telepítővel való együttműködéssel biztosíthatja, hogy napelemes rendszere a lehető legjobban fenntartható legyen. A napelem telepítése egész Magyarországon elérhető. Kérjen árajánlatot napelem telepítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .