Napelem méretezése

A napelemes rendszerbe való befektetés okos megoldás a lakástulajdonosok számára. A legújabb napelemek és fotovoltaikus (PV) rendszerek könnyen telepíthetők, karbantarthatók és üzemeltethetők, hosszú távú teljesítményt és energiamegtakarítást biztosítanak.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a hálózatra kötött napelemes rendszeréből, tudnia kell, hogyan méretezze helyesen a rendszert, hogy az fedezze az energiafelhasználási szokásait anélkül, hogy túlméretezné a PV-tömböt.

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megtudja, hogyan kaphat méretezési becslést, hogyan számítsa ki napenergia-szükségleteit, és hogyan válassza ki a megfelelő paneleket, hogy a lehető legtöbb hasznot hozhassa ki napelemes telepítéséből.

A hálózaton kívüli napelemes rendszerek méretezésének folyamata eltérő, mivel figyelembe kell venni az akkumulátorbank méretezését.


A napelemes rendszer méretezésének megkezdése


Mielőtt elkezdené a napelemes rendszer méretezését, meg kell határoznia a projekt fő korlátozásait, és ezeket a korlátozásokat kell a tervezés kiindulópontjaként felhasználnia. A projektet háromféle szemszögből közelítheti meg:

Költségvetési korlátok: Építsen rendszert a megcélzott költségvetésen belül.
Térbeli korlátok: Építsen olyan rendszert, amely a lehető leghelytakarékosabb.
Energiakompenzáció: Olyan rendszert építsen, amely az energiafelhasználás bizonyos százalékát kompenzálja.


Vegye figyelembe az egyéb méretezési tényezőket és a gyakori buktatókat, amelyek hatással lehetnek a napelemes rendszer méretezésére:

  • A napfénynek való helyi kitettség
  • A tömb tájolása (dőlésszög)
  • A jövőbeli bővítési tervek
  • A termék hatékonysági besorolása
  • A teljesítmény természetes romlása a garancia időtartama alatt
  • Miután felmérte a napelemes igényeit és meghatározta a tervezéshez szükséges megközelítést, kövesse az alábbi lépéseket a hálózathoz kötött napelemes rendszer méretezéséhez.


Az energiafelhasználás becslése


Mielőtt elkezdené a napelemes rendszer méretezését, kövesse az alábbi lépéseket, hogy meghatározza otthona átlagos villamosenergia-fogyasztását és a PV-szükségleteket:


1, Számítsa ki a kWh-felhasználását


Gyűjtse össze a kilowattórák (kWh) felhasználását az elektromos számlájáról. Teljes 12 hónapos felhasználást szeretne, hogy meg tudja nézni a felhasználás csúcspontjait és hullámvölgyeit egy év alatt. Az energiafogyasztás nyáron és télen, a légkondicionáló és fűtőberendezések intenzív használata miatt megugrik.
Határozza meg a havi átlagos kWh-felhasználást. Adja össze a 12 hónap kWh-felhasználását, és ossza el 12-vel, hogy kiszámítsa a havi átlagfogyasztást. A hálózatra kapcsolt rendszer nyáron, a napfénycsúcsok idején hajlamos lesz a túltermelésre.
Számolja ki a napi kWh-felhasználását. Ossza el 30-zal, hogy meghatározza a napi kWh-felhasználását.


Ha pontosabban szeretné meghatározni otthona energiafelhasználását, használja a háztartási készülékek energiafogyasztási táblázatát, hogy megtudja, hány kWh-t használnak el a készülékei havonta.2, Nézzen utána a napfénycsúcs-óráknak


Az átlagos napsütéses csúcsórák nagymértékben változnak a helytől és a helyi éghajlattól függően. Meg kell határoznia, hogy hány napfényes csúcsórát kaphat, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki a napenergiából:

Nézzen utána a napfényes csúcsidőnek, egy napóra táblázat segítségével, hogy meghatározhassa, hány órán keresztül termeli a nap a napfény csúcsidőszakát naponta.
Keresse meg az Önhöz legközelebbi várost, és írja fel a napsütéses csúcsórák napi átlagát.

3, Számítsa ki a napelemes rendszer méretét


A napelemes rendszer méretének kiszámításához vegye a napi kWh energiaszükségletét, és ossza el a napcsúcs órák számával, hogy megkapja a kW teljesítményt. Ezután ossza el a kW teljesítményt a panel hatékonyságával, hogy megkapja a rendszeréhez szükséges napelemek becsült számát.

(Napi kWh ÷ átlagos napsütéses órák) x 1,15 hatásfok = DC napelemes rendszer mérete

Például, ha Ön naponta átlagosan hat napfényes órát tölt el, akkor a képlet szerint 6,2 kW egyenáramra lesz szüksége:

(33 kWh ÷ 6,1 napóra) x 1,15 hatásfok = 6,2 kW szükséges egyenáramú napelemes rendszer mérete.

A fenti, 6,2 kW DC rendszerre vonatkozó példát használva megszorozhatja ezt a számot 1000-rel, hogy megerősítse, hogy 6 200 wattnyi napelemre van szüksége.

6,2 kW x 1000 (wattra átszámítva) = 6200 watt szükséges napelempanel

A becsült rendszertervezés finomhangolása

Ahhoz, hogy a napelemes rendszer méretezésének becslése a lehető legpontosabb legyen, figyelembe kell vennie a tetőfelszerelés típusát, a panelek irányát és a tervezéshez megfelelő méretű paneleket is.

1, Válassza ki a tartó típusát

A tetőre szerelhető tartó a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás, mivel kevesebbe kerül, mint más állványok. Annak megállapításához, hogy használhat-e tetőre szerelhető tartót:

Keresse meg a címet a Google Maps alkalmazásban. Ellenőrizze, hogy van-e használható déli fekvésű lehetőség a tetőre szereléshez. Ha a napelemes tömb nem tud délre, a kívánt szögben nézni, akkor a rendszert további napelemek hozzáadásával kell kiigazítania.A napelemes rendszernek az Egyenlítő felé kell mutatnia, ezért ha a déli féltekén él, inkább északi tájolású lehetőségeket keressen. Gyakran a tető lejtése már eleve a napenergia-nyereségre van beállítva, és a napelemeket közel tartja az inverterhez és a szervizpanelhez. Ez nagyobb hatékonyságot eredményez, és kevesebb vezeték és vezeték költséget jelent.

2, Ha a tetőre szerelés nem lehetséges, keressen földre vagy oszlopra szerelt megoldást.

A sík talajon a napelemeket bármilyen irányban elhelyezheti, hogy maximalizálja a napsütést, ellentétben a ferde tetővel.

Válassza ki a megfelelő napelemeket

Ha kicsi vagy páratlan alakú tetővel rendelkezik, a napelemek mérete fontos szempont, amikor a napelemes rendszer méretéről dönt. Vegye figyelembe ezeket a tényezőket:

Nagy hasznos tetőfelület esetén több nagyobb panelt vásárolhat (alacsonyabb panelenkénti költséggel), hogy elérje a megcélzott energiatermelést.

Ha a felhasználható tetőfelület korlátozott vagy részben árnyékos, kevesebb kisebb, nagy hatékonyságú panel használata lesz a legköltséghatékonyabb, hosszú távú megoldás. A megnövekedett energiaigényhez később további paneleket is hozzáadhat.

Hálózati napelemes berendezés kiválasztása

A hálózatra kötött napelem kiválasztásának gyors forrása a hálózatra kötött napelemes csomagjaink. Íme néhány megvalósítható lehetőség, amelyet a napelemes rendszer méretezése után érdemes megfontolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .