A napelem előnyei

A napelemek előnyeit hosszan lehet sorolni. Vannak pénzügyi, környezetvédelmi és praktikus előnyei is. Felsoroljuk a legfontosabbakat, hogy mindegyiket megismerhesse. Előnyeit rövid- közép- és hosszútávon is kifejti.

Mostmár hosszú évek óta tart a napelem technológia fejlődése és térhódítása. Egyre nagyobb mennyiségű elektromos energiát állítanak elő szerte a világban napelem rendszerekkel és egyre olcsóbb az előállításuk. Miközben új technológiák jelennek meg, a hatékonyságuk egyre jobb.

Mi az előnye a nepelem technológiának? Miért épül egyre több napelem rendszer és naperőmű? Ebben a cikkben felsoroljuk az összes fontos előnyét.

1, Napelem előnye – Passzív bevétel

Miután visszatermeli a bekerülési költséget, már csak bevételt termel minden évben. Hiszen utána nem kell fizetni a szolgáltatónak az elektromos energiáért. Az összes elektromos készülék működtethető a megtermelt energiával. Tehát pénzügyi befektetésnek is kiváló megoldás.

Nagyrészt csak a víz és szemét szállítás költsége marad meg a rezsi költségekből.

napelem-elonyei

2, Napelem előnye – Függetlenedés a szolgáltatótól

Használatával az aktuális energia ár változásaitól már nem kell tartani. Mivel az elektromos energia szükségletet megtermeli a napelem rendszer, nincs kiszolgáltatva az energiát megtermelő multinacionális és kormányzati politikától.

Bárhol kiépíthető, bárhol rendelkezhetünk saját napelem rendszerrel! Tehát egy távol eső tanyán, mezőgazdasági létesítményen vagy vidéki házban távol az elektromos hálózattól is rendelkezésünkre áll. Az elektromos áramból eredő előnyöket mindenhol élvezhetjük. Egy kis civilizációt vihetünk a legzordabb vadonba is távol a lakott településektől. Ezeket a napelem rendszereket hívjuk sziget üzemű napelemeknek.

3, Napelem előnye – Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre

Ha a Földre érkező napsugárzást teljes egészében tudnánk hasznosítani, akkor 1 óra alatt megtermelné a Föld 1 éves energia igényét. Erre még nincs lehetőség, de nagyon jól mutatja, hogy óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit csak hasznosítani kell tudni.

Az év minden napján profitálhatunk belőle, még a felhős időben és télen is termel bizonyos mennyiségű elektromos energiát. Ez a mennyiség sem elhanyagolható! Ha viszont a napsütéses órák alatt megtermelt energiát is hozzá számítjuk, akkor éves átlagban nullára kihozhatóak a költségek.

Nem fogy el, nem csökken a hatékonysága és nem lesz drágább a nap energiájának hasznosítása! Sőt! Inkább évről évre olcsóbbá válik, miközben az elektromos energia drágul.

4, Napelem előnye – Óvod a környezetet

Nincs káros anyag kibocsátás a működés közben. Tehát tiszta energiából fedezed az energia szükségletedet.

Az előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartamuk 25 év. Tehát jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni. Karbantartási, tisztítási költségei pedig minimálisak.

Emiatt ez a jelenleg elérhető legzöldebb megoldás arra, hogy fedezzük elektromos energia szükségletünket.

A világ szinte bármely részén bármilyen körülmények között rendelkezésre áll. Nincs szükség településre, elektromos hálózatra, komolyabb beruházásra ahhoz, hogy elektromos energiát tudjunk termelni.

napelem-kek-eg

5, Napelem előnye – Növeli az ingatlan értékét

Ha el akarjuk adni az ingatlant, akkor is tapasztalni fogjuk előnyeit. A napelem rendszerrel ellátott ingatlanok értéke nagyobb, mint nélküle. A felsorolt előnyök hatására vonzóbb és értékesebb egy ilyen ingatlan.

6, Napelem előnye – Költöztethető is

Ha költözni kell, akkor a rendszert is el lehet költöztetni. Ez természetesen költséggel jár, de jóval kevesebbel, mintha egy új rendszert kellene megvásárolni. Tehát nem kell megválni tőle abban az esetben, hogyha máshová kell költözni.

7, Napelem előnye – A leggyorsabban fejlődő megújuló energiaforrás

Több megújuló energiaforrás létezik és növekszik a felhasználásuk száma. A napelem a legkönnyebben és legsokféleképpen hasznosítható megújuló energiaforrás, amit a világ számos pontján kutatók százai fejlesztenek folyamatosan. Egyre javul a teljesítményük, hatásfokuk és optimalizálják a működésüket.

Összegezve

A kezdeti befektetés az anyagiakat, időt és energiát tekintve hamar visszajön és utána már csak bevételt termel! Számos előnyét tekintve megéri ebbe fektetni a pénzt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .