Mi a napelem ideális dőlésszöge?

A napelemes rendszerek esetében a típuson kívül, komoly befolyásoló tényező lehet a hatékonyságra az elérhető dőlésszög és a tájolás is. A dőlésszög és a tájolás is fontos tényező, de míg a tájolás esetében talán kicsit szabadabb a mozgástér, addig a dőlésszög esetében mindenképp, jó ha az ideális érték körüli értéket próbáljuk elérni. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk, mi is a napelem ideális dőlésszöge és hogyan érhetjük el vele a legjobb hatékonyságot.

Napelemek dőlésszöge

A napelemek dőlésszögét minden esetben úgy kell megválasztani, hogy a felhasználási időszakban optimális működést és hatékonyságot biztosíthasson a rendszer. Fontos figyelembe venni, hogy az éves napsugárzási energia 2/3-a a nyári időszakban éri a földfelszínt, így ilyenkor beszélhetünk valódi hatékonyságról.

Napsugarak beesési szöge Magyarországon

Magyarországon a nap sugarainak beesési szöge a nyári maximum 66°-tól a téli minimum 19°-ig változik. Ez igen széles tartománynak mondható, emiatt olyan dőlésszöget is kell kialakítani, amely nyáron és télen is egyaránt hatékony megoldást biztosíthat a napelem tulajdonosok számára.

Magyarországon a legtöbb napsütés, megközelítõleg évi 1450 kWh, a déli tájolású és 40° körüli dõlésszögû felületre érkezik.

A napsütés intenzitásának téli csökkenése természetesen nagyon nagy hatással van az energia-termelés csökkenésére, de ideális dőlésszög és persze tájolás esetén még télen is lehetséges megfelelő mennyiségű energia termelése.

Napelem ideális dőlésszöge

Napelemek esetén szakértők és a tapasztalatok szerint is a 30-40 fok között helyezkedik el a napelemek ideális dőlésszöge. A rendszer kialakításakor a legjobb, ha arra törekszünk, hogy a napelem paneljeink felületét lehetőség szerint merőlegesen érje a napfény, tehát a beesési szög mindig 90 fok legyen. Szakértő napelem kivitelező ezt mindig szem előtt fogja tartani.

Napelem dőlésszög és tájolás kapcsolata

Déli tájolással érhetjük el az ideális villamos energia termelést, hiszen ez esetben inkább délután éri jobban a napfény a paneleket, amit ideális dőlésszöggel maximalizálhatunk.

A legjobb déli irányú tájolással párosítva az ideális dőlésszöget tehát kihozhatjuk a legtöbbet napelemes rendszerünkből, a dél-kelet és dél-nyugat irányú tájolás azonban ideális dőlésszög esetén is közel 5%-os veszteséget jelent a hatékonyságban.

A nyugati vagy keleti tájolás még ennél is többet, közel 15%-os veszteséget jelenthet. A lehető legrosszabb választás az északi tájolás lehet, ez esetben a veszteség még az előbbieknél is nagyobb mértékű és még ideális dőlésszög esetében sem érdemes telepíteni északi tájolású napelemes rendszert.

Összegezve:

Napelemek esetében tehát az ideális dőlésszög rendkívül fontos a hatékonyság szempontjából, de kéz a kézben jár a megfelelő tájolással is, hiszen ha valamelyik esetében nem tudunk megfelelő értéket elérni, akkor a leendő napelemes rendszer hatékonysága is megkérdőjeleződhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .