4 évszakos napkollektor – Ismerd meg az előnyeit!

A napkollektorok működéséhez alapvetően csupán napsugárzásra van szükség. Azonban ezek a rendszerek alapesetben nem képesek minden évszakban zavartalanul működni. A téli hideg és főképp a fagyásveszély könnyedén jelenthetné a teljes rendszer vesztét. Ennek orvoslására azonban a 4 évszakos napkollektorok kiválóan alkalmasak, hiszen a nagy hidegben is képesek zavartalanul működni.

3 évszakos napkollektorok

Ahogy a neve is mutatja a 3 évszakos napkollektor rendszerek esetén a téli üzemelés nem javasolt és a fagyok miatt nem is lehet megoldott.

Ugyan a napkollektorok hőszigetelése nagyon jónak mondható, hiszen akár 48 órán át is melegen tartják a tartályban levő vizet felhős, hideg napokon is. Azonban ha a külső hőmérséklet -5 C fok alá esik, ajánlott a 3 évszakos üzemelési idejű napkollektort vízteleníteni a fagy elkerülése érdekében.

A napkollektor rendszerek víz tartálya és a vákuumcsövek a hőszigetelésnek köszönhetően kibírják a -15 c fokot is, azonban az utántöltő kistartály és a vízvezeték csövek fagyásveszélynek lehetnek kitéve a padlástérben és a tetőn kívül egyaránt.

3 évszakos napkollektor víztelenítése

A napkollektorhoz vezető vízvezetékcsöveket sajnos nem lehet tökéletesen leszigetelni. Emiatt, hogy ne keletkezzen bennük jégdugó, ezért ajánlott a teljes napkollektor és a vízvezeték csövek víztelenítése a 3 évszakos működési időtartamú termékek esetén. A víztelenítés után a vákuumcsövekben maradó víz egy-két nap alatt a napsütés hatására elpárolog, így nem kell már fagyásveszélytől tartanunk.

4 évszakos napkollektorok működése

A 4 évszakos napkollektorok felépítése semmiben sem különbözik a 3 évszakos napkollektor rendszerekhez képest. Azonban jelentős előnnyel rendelkeznek, hiszen télen is zavartalanul üzemeltethetőek a téli időszakban is. A Napkollektor télen című cikket is ajánljuk.

Ez az előny annak köszönhető, hogy a rendszert alkotó napkollektor panelekben fagyálló szolár folyadékot helyeznek, ami ahogy a neve is mutatja, ellenáll a fagynak. Mivel a panelekben ilyen fagyálló folyadék található, ezért a rendszer teljes évben szolgáltathatja a meleg vizet háztartásunk részére.

Osztott napkollektor rendszer

Az úgynevezett split, vagy osztott napkollektor rendszerek szinte mindegyike 4 évszakos napkollektor tekinthető. Ezeknek a rendszereknek jellemzője, hogy a napkollektor panel nincs egybe építve a meleg víz tároló puffer tartállyal, emiatt esztétikailag is elfogadhatóbb a beszerelése mindenki számára elfogadható. Maguk a napkollektor panelek szépen belesimulnak a háztető síkjába. A puffer tartály pedig bárhová el lehet helyezni. (pincébe, padlásra, stb…).

Fagyálló hőátadó folyadékok

Egész évben üzemelő napkollektoros rendszereket általában fagyálló folyadékkal kell feltölteni. Ez fokozott figyelmet és körültekintést igényel, ugyanis csak nem mérgező, propilén-glikol alapú, illetve monopropilén-glikol alapú fagyállót szabad alkalmazni, és akkor is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy meghibásodás esetén a fagyálló folyadék az ivóvíz hálózatba ne kerülhessen be.

Ezen folyadékok legtöbbje az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • felhasználásra kész oldatok
  • sík és vákuumcsöves kollektorokban egyaránt használhatóak
  • fagyállóságuk nagyjából – 30°C-ig terjed
  • hőmérséklettűrésük a 265°C fokot is elérhetik
  • stabil kémhatásúak
  • korrózió ellen hatékony védelmet nyújtanak

Az egész éves üzemelés szempontjából tehát a 4 évszakos napkollektor rendszerek abszolút előnnyel rendelkeznek, hiszen gyakorlatilag zavartalanul működhetnek. Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint, hogy a rendszerben fagyálló hőátadó folyadékot használjunk. Ennek a folyadéknak a cseréjéről írtunk részletesen a Napkollektor feltöltése fagyállóval című cikkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .