Mekkora napelem kell?

Állandó kérdés napelemes rendszerek telepítése előtt, hogy mekkora napelem kellhet az adott ingatlan energiaigényének kielégítésére. Ez több tényezőtől is függ, mint például a kiválasztott napelemek típusa, illetve a helyi telepítési feltételek, mint a tető nagysága, tájolása. Mindezeket egy szakértő könnyen felmérheti, hogy pontos képet kaphassunk, de ha az alábbiakat figyelembe vesszük, akkor mi magunk is nagyjából képbe kerülhetünk a napelem méretezésének témakörében.

Napelemes rendszerméret meghatározása

A rendszerméret meghatározásánál először is mindenképp tisztázni kell, hogy mekkora az adott ingatlan fogyasztása, melyre a napelemes rendszer telepítése történne. Ez esetben elsődleges cél, hogy olyan rendszer kerüljön felhelyezésre, ami lehetőleg teljes egészében képes lesz fedezni az épület és a benne található fogyasztók energiafogyasztását.

A leggyakrabban használt napelem panelek 270-280Wp, 320Wp teljesítményűek, így adott fogyasztás mellé nagyjából meghatározható hány darab napelemre is van szükség. Egy átlagos családi ház esetében 3-5kW teljesítményű rendszer szükséges, ami típustól függően 8-14 darab napelem panelt jelenthet.

Napelem típusa

Napelem típusok terén a legnépszerűbb és legelterjedtebb technológiák a mono- és a polikristályos technológiával készült napelemek. A monokristályos napelemek néhány százalékkal hatékonyabban hasznosítják a napsugárzást, így kevesebb is elég lehet belőlük, ám érdemes szem előtt tartani, hogy mindezt csak közvetlen, direkt napfényben teszik. Ahol gyakoribbak a felhős időszakok ott a polikristályos napelemek lehetnek előnyben, de kisebb hatékonysággal rendelkeznek, így néhány darabbal többre lesz szükségünk.

Mekkora napelem kell?

A rendszer méretezési korlátok további szegmensét képezi maga a napelem fizikai mérete. A napelemek teljesítménytől függően más-más méretűek is lehetnek. A leggyakrabban használt típusok esetében az alábbi méretekkel lehet számolni:

  • 320 Watt – 992 mm x 1950 mm x 40 mm
  • 275 Watt – 992 mm x 1640 mm x 40 mm
  • 270 Watt – 992 mm x 1640 mm x 40 mm

Ezen paraméterek ismeretében könnyebben megállapíthatjuk, hogy vajon kellő nagyságú tetőszerkezet áll a rendelkezésünkre, de az olyan bevett szabványokat is érdemes szem előtt tartanunk, mint például, hogy az eresz felett és a kúpcserép alatt 1-1 cserépsort szabadon kell hagyni. Így nem lógnak túl a napelem panelek és a szél nem veszélyezteti a szerkezet épségét. Ehhez hasonlóan a tűzfaltól az árnyékhatás miatt érdemes ugyancsak 1-2 sornyi cseréptávolságot elhagyni.

Napelemek mennyiségét befolyásoló tényezők

Amennyiben rendelkezésünkre áll a telepítéshez szükséges terület, akkor a napelemek szükséges mennyiséget befolyásoló tényezőket is érdemes megvizsgálnunk.

Napelem tájolása

A egjobb teljesítmény eléréséhez a déli tájolást tekinthetjük ideális tájolásnak. Minden ettől eltérő tájolás megközelítőleg 5-10%-al ront a leendő rendszer teljesítményén, ahogy haladunk az északi tájolás felé. Ettől függetlenül azonban érdemes lehet megépíteni dél-nyugati vagy dél-keleti tájolás esetén is egy-egy napelemes rendszert, de számítsunk rá, hogy akkor ugyanazon teljesítmény eléréséhez több napelem panelre lesz szükség.

Napelem dőlésszöge

A legtöbb napelem esetén az ideális dőlésszög a 30-35° körül helyezkedik el. Amennyiben ettől eltérünk valamilyen mértékben akkor az biztosan valamilyen szintű teljesítmény csökkenést eredményez. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy még a kisebb különbségek is jelentős változást eredményezhetnek, a napi termelésben, és így a megtérülési időben is.

Összegezve:

Amennyiben tehát napelemes rendszer telepítését tervezzük, akkor elsősorban arra a két kérdésre kell választ adnunk, hogy mennyi megtermelt energiára van szükségünk és ehhez adott-e a megfelelő nagyságú, tájolású tetőszerkezet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .