Téli trükk: fűts napelemmel!

A tél beköszöntével egyre több helyiségben kell egyre nagyobb mértékben bekapcsolni a fűtést. Mindegy, hogy az gáz, elektromos vagy vegyestüzelésű kazán, pénzbe kerül. Amennyiben viszont van már napelemünk, vagy tervezünk telepíteni azt, a fűtésszámlát is jócskán le tudjuk csökkenteni.

Ebből a cikkből kiderül, megéri-e napelemmel fűteni télen.

Kiváltható-e a fűtés napelemes rendszerrel?

Felvetődik a kérdés, hogy vajon teljes egészében kiváltható-e a gázos vagy fás fűtés a napelemes rendszerrel. Ez azonban egy bonyolult, hiszen sok minden befolyásolja ennek megvalósulását. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, több tényezőt is meg kell vizsgálni és mérési adatokkal alá kell támasztani. Függ továbbá a ház méretétől, szigetelésétől és nem utolsó sorban a napelem méretétől is.

Mikor éri meg a fűtés napelemmel?

Egy megfelelően szigetelt, távvezérelt fűtési rendszerrel ellátott házban, ahol viszonylag kicsi a belmagasság, ott már érdemes elgondolkodni az elektromos fűtésen. Ebben az esetben szinte biztosan megéri megújuló energiaforrást használni erre a célra a téli időszakban. Az elektromos árammal való melegítés költséghatékonysága azonban csak megfelelő számítások elvégzését követően érheti meg. Előnye azonban, hogy a szobák hőfokát külön vezérelhetjük, így nem kell ugyanolyan melegnek lennie a gardróbban, mint a konyhában.

Milyen fűtéshez használhatjuk a napelemes rendszert?

Napelemes rendszert használhatjuk hőszivattyús fűtéshez, amely a környezetéből, illetve a földből szívja el a hőt és adja le azt a házon belül. A másik lehetőség a napelemes padlófűtés, amelynek lényege, hogy a megtermelt energia felmelegíti a vizet, amit a szivattyú segítségével juttatunk el a helyiségekbe. A harmadik opció a napelemes radiátor, amely szintén kollektor energiáját használja fel. Mindegyik radiátor külön-külön szabályozható, amennyiben elérik a beállított hőfokot, abban az esetben saját maguktól leállnak, így spórolva az energiával. A negyedik és egyben utolsó változat az infrapanel, amelyeknek a lényege, hogy infravörös sugárzással melegítik fel a lakóteret. Könnyen telepíthető, ám valamivel drágább, mint például a gázos fűtés.

Miért éri meg napelemmel fűteni?

Mert költséghatékony, hiszen mégha nem is tudjuk kiváltani a teljes rendszert a napelem energiájával, abban az esetben is spórolhatunk. Továbbá nincs légszennyezés és sokkal környezetbarátabbá tehetjük az otthonunkat.

Ajánlatkérés napelemes rendszerhez

Amennyiben úgy gondolod, hogy itt az ideje élni a megújuló energiaforrás adta lehetőségekkel, abban az esetben kezdődhet a kalkuláció. Az ajánlatkérés napelemes rendszerhez teljesen ingyenes, az interneten számos helyen lehetséges. Ebből kiderül, hogy mekkora kollektorra van szükség, illetve az is megtudható, hogy mekkora összegű ez a beruházás.

Összegezve:

A napelemes rendszert tehát nem csak nyáron hasznosíthatjuk, hanem téli időszakban is hasznunkra lehet. Számos előnye van, ha a megtermelt energiát például a fűtéshez szeretnénk felhasználni. Nemcsak a pénztárcánknak teszünk jót, ha a kollektorokkal rásegítünk a melegítésre, hanem az ingatlant is környezetbarátabbá tehetjük. Az ajánlatkérés napelemes rendszerhez pedig teljesen ingyenes, segít döntést hozni a telepítéssel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .