Napkollektor rendszer fűtésrásegítés

A megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszerek esetén egyre nagyobb az igény, hogy ne csak egy, hanem több célú felhasználásra is alkalmas legyen a megtermelt energia. Napkollektor rendszer esetén a fűtésrásegítés éppen ilyen elvárás, hiszen az egyszerű melegíz termelésen túl más területen is hasznot nyerhetünk a hőenergiából. Az alábbi cikkben részletesebben is foglalkozunk ezzel a témakörrel.

Fűtés napkollektorral

A megemelkedett energiaárak miatt egyre nagyobb az igény az alternatív megoldások iránt. A napkollektoros rendszerek kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy segítségükkel a téli fűtésszámlánkat némiképp csökkentsük.

Napkollektor rendszer fűtéshez

A napkollektor rendszerek felépítése ma már rendkívül kiforrott és a látszattal ellentétben egyáltalán nem bonyolult. A napenergia hasznosítására ebben az esetben is a napkollektor paneleket alkalmazzuk.

Azonban nem szabad elfelejtenünk. hogy a fűtési szezonban az év többi részéhez képest sokkal kevesebb napsütéses órából kell gazdálkodnunk és emellett gyakran igen alacsony kültéri hőmérsékleti viszonyok között.

A vákuumcsöves napkollektorok előnye, pontosan e téren használható fel igazán. A panelekben jelenlévő vákuum ugyanis igazán jó hőszigetelő és még zord körülmények között sem szökik el a kollektor abszorber felületén elnyelt hő. Amennyiben hatékonyan szeretnénk fűtés rásegítésre alkalmazni a rendszerünket a nagyobb vákuumcsöves kollektor felület betervezése elengedhetetlen.

A 4 évszakos napkollektor című cikket is ajánljuk.

Napkollektor hatásfoka télen

Magyarország területére kb. 1300 kWh napenergia érkezik egy évben. A téli időszakban, azon belül is januárban és decemberben fizetjük a legtöbb pénzt energiára, amikor a leghidegebb van. A januárban és decemberben együttesen érkező napenergia mennyiség a teljes éves mennyiség kb. 6%-a (80 kWh körül).

A fűtési időszak egyharmad részében azonban kiválóan tudunk napkollektorokkal fűteni, azonban az épület fűtési igénye sokkal nagyobb a decemberi-januári időszakban, tehát a megtakarítható fűtési költség is kisebb lesz, mert ez időben a napkollektoros rendszer sem képes maximális hatékonysággal működni. A Napkollektor hatásfoka és a Napkollektor télen című cikket is ajánljuk.

Bivalens napkollektor fűtésrásegítésre

A fűtésrásegítésre is alkalmazható napkollektoros rendszerek esetében úgynevezett bivalens (két hőcserélőt tartalmazó) vagy kombi (tartály a tartályban rendszerű) kialakítású puffertárolót szükséges választani. Az ilyen módon fűtésre is használt napkollektoros rendszer kombinálható megújuló vagy egyéb hagyományos fűtési megoldásokkal is, sőt akár egy közönséges gázfűtés részleges kiváltására is alkalmazható.

Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a leghatékonyabb abban az esetben lesz a rendszerünk ha valamilyen megújulós hőforrást alkalmazó és alacsony előremenő hőmérsékletű felületfűtéssel kombináljuk (pl.:padlófűtés).

Összefoglalva

Megállapítható tehát, hogy a napkollektoros rendszerek a felhasználható melegvíz előállítása mellett hatékonyan alkalmazhatóak fűtésrásegítésre is. Amennyiben egy ilyen rendszer megvalósítását tervezzük, egy megfelelően méretezett és megfelelő technológiával kiépített napkollektoros rendszer a fűtési hőigény akár 20-30%-át is szolgáltathatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .