Mi a napenergia?

A napenergiáról rengetegszer hallunk a médiából. De mit is jelent pontosan? Mi a napenergia? Akik érdeklődnek a téma iránt, ebben a cikkben részletes választ kaphatnak.

Mi a napenergia?

Egyszerűen fogalmazva, a napenergia a Föld legbőségesebb energiaforrása. A Földre egy adott időpontban körülbelül 173 000 terawattnyi napenergia csapódik – ez több mint 10 000-szerese a világ teljes energiaszükségletének.

Azáltal, hogy a napenergiát megragadja és elektromos árammá alakítja otthonában vagy vállalkozásában, a napenergia kulcsfontosságú megoldást jelent a jelenlegi éghajlati válság leküzdésében és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk csökkentésében. Ez is egy megújuló energiaforrás típus, hiszen folyamatosan érkezik a Földre napfény.

Hogyan működik a napenergia?

Napunk egy természetes atomreaktor. Apró energiacsomagokat, úgynevezett fotonokat bocsát ki, amelyek a Napból a Földre vezető 93 millió mérföldes utat körülbelül 8,5 perc alatt teszik meg. Óránként annyi foton csapódik be bolygónkba, hogy elméletileg egy egész évre elegendő napenergiát termel a globális energiaszükséglet kielégítésére.

A napenergia-technológia fejlődik, és a napenergiával kapcsolatos költségek gyorsan csökkennek, így egyre inkább képesek vagyunk kihasználni a Nap energiabőségét.

Hogyan befolyásolja az időjárás a napenergiát?

Az időjárási körülmények befolyásolhatják a napelemes rendszer által termelt villamos energia mennyiségét, de nem pontosan úgy, ahogyan azt gondolná.

A napenergia termeléséhez tökéletes feltételek közé tartozik természetesen a tiszta, napos idő. De a legtöbb elektronikai eszközhöz hasonlóan a napelemek is hatékonyabbak hideg időben, mint melegben. Ez lehetővé teszi, hogy a panel ugyanannyi idő alatt több villamos energiát termeljen. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, a panel kisebb feszültséget generál, és kevesebb áramot termel.

De annak ellenére, hogy a napelemek hideg időben hatékonyabbak, télen nem feltétlenül termelnek több áramot, mint nyáron. A napsütésesebb időjárás gyakran a melegebb nyári hónapokban fordul elő. A kevesebb felhő mellett általában a nap nagyobb részében süt a nap. Tehát még ha a panelek meleg időben kevésbé hatékonyak is, nyáron valószínűleg mégis több áramot termelnek, mint télen.

Bárki, aki leégett már egy felhős napon, tudja, hogy a napsugárzás áthatol a felhőkön. Ugyanezen okból kifolyólag a napelemek felhős napokon is képesek áramot termelni. De a felhőzet borítottságától és a napelemek minőségétől függően a napelemek villamosenergia-termelésének hatékonysága általában 10-25%-kal vagy annál is nagyobb mértékben csökken egy napos naphoz képest.

Más szóval a napenergia még mindig jól működhet a jellemzően felhős, hideg helyeken.

Nem számít, hol él, a napenergia kiváló befektetés lehet, és kiváló módja az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. Az, hogy mennyit takaríthat meg – és milyen gyorsan térül meg a beruházása egy adott államban -, számos tényezőtől függ, például a villamosenergia-áraktól, az elérhető napenergia-ösztönzőktől, a nettó méréstől és a napelemek minőségétől.

A téma folytatásaként ajánljuk a Hogyan működnek a napelemek? című cikket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .