Napkollektor karbantartás

A napkollektoros rendszerek alapvetően hosszú élettartammal rendelkeznek, így gyakorlatilag karbantartás és szerviz nélkül is évekig zavartalanul működhetnek. Azonban ha időt szánunk arra, hogy rendszerünket folyamatosan karbantartsuk, akkor az amúgy sem csekély élettartamot még inkább megtoldhatjuk és még a váratlan meghibásodásoknak is elejét vehetjük. Az alábbiakban éppen ezért a napkollektorok karbantartásával és szervizelésével foglalkozunk részeltesebben.

Napkollektor rendszer karbantartása

A jó minőségű napkollektorok élettartama a több mint húsz évet is meghaladhatja. Ez természetesen csak abban az esetben igaz, amennyiben a rendszer minden részegységét megfelelően választották ki, és betartották a szerelésre vonatkozó utasításokat. Ez esetben az adott rendszer teljes élettartama folyamán karbantartás nélkül is képes lehet üzemelni.

A kellő élettartam elérésé érdekében célszerű a következőket elvégezni:

 • A fagyálló folyadék fokának évenkénti mérése. Ha ez nem megfelelő, célszerű azt lecserélni, esetleg ürítés-utántöltés útján beállítani.
 • Hat-havonta egy alkalommal, rövid időre, kézzel ki kell nyitni a biztonsági szelepet.
 • Az elektromos berendezések ellenőrzése a szabványokban előírtak alapján.

Ha nem sikerül a karbantartás megfelelően, akkor fenn áll a hiba esélye. Erről a 4 napkollektor hiba című cikkben írtunk.

Napkollektor rendszer légtelenítése

A rendszer napkollektor fő körét a zökkenőmentes működéshez fagyálló hőátadó folyadékkal célszerű feltölteni. Ehhez az alábbi lépéseket érdemes sorra venni:

 • A felső ponton lévő kézi légtelenítő csapot ki kell nyitni, és lassan meg kell kezdeni a feltöltést.
 • Mikor a felső légtelenítőn a folyadék kicsordul, zárjuk el a légtelenítő csapot.
 • A feltöltést követően, célszerű a rendszert átmosni a szivattyú segítségével.
 • Ehhez a leeresztő csapot nyissuk ki, a töltőszivattyúval a folyadékot keringessük amíg a távozó folyadék folyamatos, buborékmentes és tiszta nem lesz.
 • Ezt követően a leeresztő csapot zárjuk el, és a rendszer nyomását emeljük a meghatározott értékre.

Ezt a folyamat azért lehet indokolt, mert általa a levegő és az esetleges szennyeződések eltávolíthatóak. A Napkollektor feltöltése fagyállóval című cikkben ezzel részletesen foglalkoztunk.

Napkollektor beállítása

A napkollektoros rendszerekben a nyerhető energiamennyiséget a napkollektorok darabszáma és a melegvíztárolók nagysága határozza meg. Az optimális üzemeltetéshez az elektronikus szabályozó és a kollektor kör áramlási sebességének a megfelelő értékre való beállítása szükséges, ezek lehetnek az alábbiak:

 • a tároló legnagyobb hőmérséklete,
 • a napkollektor és a tároló vizének kapcsolási hőmérséklet különbsége.

Fontos szempont, hogy a tárolóban felmelegített víz hőmérséklete ne lépje túl a 65°C-ot, ugyanis e hőmérséklet felett fennáll a forrázás veszélye, és rohamosan növekszik a vízkő-képződés esélye is, ami rontja a hőátadást és csökkenti a berendezések élettartalmát.

Több tárolós rendszer esetén minden kört hasonló módon kell beállítani, ügyelve arra, hogy a soron következő tárolónak legnagyobb hőmérséklete alacsonyabb legyen, mint az előzőé.

Amennyiben ezeket a beállításokat folyamatosan, időről-időre ellenőrizzük, azzal nagyban hozzájárulhatunk a rendszer épségéhez és optimális működéséhez.

A napkollektor berendezések ellenőrzése

A jól megépített és beüzemelt rendszerek önműködően, kezelés és karbantartás nélkül képesek üzemelni. Rendszeres ellenőrzés azonban a hibák feltárása érdekében mindenképp ajánlott.

A beüzemelést követő kezdeti, két- háromnaponkénti ellenőrzés után, ha rendellenesség nem tapasztalható és a beállított értékek nem változnak, a további ellenőrzés félévente is elegendő lehet.

Az ellenőrzések során a következőket kell megvizsgálni:

 • rendszer nyomása
 • hőmérsékleti érték a rendszer különböző pontjain
 • rendszer légtelenítés
 • szivattyú működése

Összegezve:

A napkollektoros rendszerek tehát önmagukban is képesek hosszú ideig működőképesek maradni, azonban egy-egy jól időzített karbantartással könnyedén megnövelhetjük az amúgy sem csekély élettartamot és csökkenthetjük a hibák lehetőségét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .